lauantai 4. huhtikuuta 2015

Isä kokkaa - Lammas-porsaanlihapata pääsiäis pöytään

Oma isäni tuli pääsiäiseksi meille kyläilemään ja samalla pääsin nautiskelemaan oman isän herkku kokkailuista. Pääsiäisen kunniaksi oli luvassa lampaanlihaa. Monet usein pelkäävät, että lammas maistuisi villasukalle tai märän koiran turkin nuolaisulle. Jos liha on oikein valmisteltu ja puhdistettu ei tätä pelkoa ole. Nuoren lampaan lihaa kannattaa suosia lammasruoissa. Tällä ohjeella lihasta tuli erittäin mureaa ja maukasta. Tällä ohjeella saa myös ne lammas pelkoiset käännytettyä ja toteamaan, että hyvää oli.

  • 700g lampaanlihaa
  • 300-400g porsaanlihaa
  • 2kpl sipulia
  • 2kpl suippopaprikoita
  • 3kpl porkkanoita
  • 1/2pkt tuoreita herkkusieniä (myös kotimaiset metsäsienet käyvät esim. suoppilovahveroa n. 100g)
  • välimeren yrttiseosmauste (tuore basilika ja korianteri silppu lopuksi käyvät myös)
  • suolaa
  • pippuria
  • voita&öljyä paistamiseen
  • vehnäjauhoja leivitykseen

(Valkosipulia voi myös käyttää, jos haluaa 3-5 kynttä murskattuna lappeellaan veitsen alla)



  1.  Pese, kuori ja lohko kaikki kasvikset, sienistä multa paakut pois, jos on.
  2. Lihat voi pilkkoa tai pistää kokonaisina pataan, kuten me teimme. (Ota huoneen lämpöön n.1h ennen)
  3. Pistä pannu kuumenemaan öljyn ja voin kera.
  4. Pyörittele lihat vehnäjauhoissa ja ruskista nopeasti pannussa väri pintaan.
  5. Mausta lihat suolalla, pippurilla ja yrttimausteella.
  6. heitä lihat pataan kasvisten päälle.
  7. Huuhdo maut pannusta pataan vesitilkalla.
  8. Lisää pataan vettä niin, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lihojen ei tarvitse.
  9. hauduta 180 asteisessa uunissa aluksi 1h ja pudota sen jälkeen lämpötila 130 asteeseen ja hauduta 2-4h tai niin kauan, että liha irtoaa luista.
  10. Kastele leivinpareri ja rypistä padanpäälle. Näin maut pysyvät padassa ja liha kosteana.
  11. Tarjoile riisin tai perunan kera.
Kuten kuvasta näkee, lihat ovat vajonneet nesteen joukkoon ja näin ollen pysyvät murean kosteina, kun kasvikset ovat kypsyneet alla. Ja leivitys suurustaa liemen juuri sopivan tuhdiksi.




 ...Ja näin lopuksi, kuten isälläni on tapana sanoa "ruoanlaitto on vain mielikuvitusta. Kaikki maan ja taivaan välillä on mahdollista, kunhan uskaltaa olla rohkea ja kokeilla."...
Hyvää Pääsiäistä!

-Anni-



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti